Як пом'якшити воду?
0 відгуків.Сторінку створено 09.07.22
Чимало людей ставлять питання як пом'якшити воду? Самі того не підозрюючи це роблять усі без винятку по кілька разів на день на своїх кухнях, адже звичайне кип'ятіння води – ні що інше як пом'якшення води. Під час кип'ятіння карбонатні солі жорсткості, які утримуються у воді, випадають в осад. Ми звикли це називати словом "накип". Також під час кип'ятіння виділяється вуглекислий газ, що робить воду більш лужною. А в промисловості такий вид пом'якшення використовується лише якщо є доступ до дармового джерела тепла.
З розвитком технологій пом'якшення води стали дедалі більше застосовувати реагентні методи пом'якшення. Муніципальні системи водопідготовки використовували такий метод для зв'язування солей жорсткості з іншими речовинами, щоб випадали в осад, який потім легко усунути. Ретельно вивчивши склад води до неї додають гашене вапно або звичайну соду. А бувають випадки, коли використовується одразу 2 реагенти. Після такого пом'якшення збільшується прозорість води та знижується жорсткість, проте великим недоліком такого способу пом'якшення – це утворення великої кількості твердого осаду, складність дозування, а також потрібна наявність спеціалізованої техніки.
Для домашніх умов найпростіший і найдешевший спосіб пом'якшення води - це добавка соди. При цьому на ціле відро води потрібно всього пару чайних ложок соди. Потрібно просто насипати соду в ємність із водою та розмішати. За кілька хвилин на дно ємності впаде карбонат кальцію. Навіть у Стародавній Греції люди пом'якшували воду. Вони виявили, що після контакту води із золою - вона змінює свої властивості і стає м'якшою.Для знесолення води найчастіше використовують системи на основі зворотного осмосу, проте іноді використовується електродіаліз. Обидва ці методи досить дорогі. З цієї причини найбільшого поширення набув спосіб пом'якшення води за допомогою катіонообмінної смоли. Жорстка вода під час торкання з іонообмінною смолою запускає реакцію обміну іонами. У цей момент іони натрію, які містяться в гранулах смоли, змінюються місцями з іонами магнію і кальцію. Таким чином у воді залишається лише натрій, а він до утворення накипу не призводить. Головною перевагою є можливість відновлення фільтруючих властивостей іонообмінної смоли.
Для будинку найчастіше використовуються так звані пом'якшувачі. Вони є бак з полімерних матеріалів на верхній частині якого встановлена система клапанів. Нині такі системи клапанів переважно електронні. Баки для пом'якшувачів виробляють переважно зі скловолокна, яке відоме своєю високою міцністю. Залежно від необхідної кількості очищеної води підбирається і відповідний розмір бака.
Система клапанів для таких фільтрів потрібна для направлення потоків води. Справа в тому, що періодично потрібно здійснювати регенерацію іонообмінної смоли. Щоб людина не брала у цьому участі використовуються електронні системи. Частота регенерацій заноситься до програми управління та розраховується на підставі аналізів вихідної води. На сьогоднішній день системи управління стали настільки розумними, що здатні самі вибирати час для регенерації іонообмінної смоли.Програма просто обчислює час, коли споживання очищеної води найнижче.
Сьогодні існує безліч пом'якшувачів, використовувати які можна як для квартир так і для виробництва. Відмінністю буде лише розмір бака для смоли та марка іонообмінної смоли.
Кожен пом'якшувач, як ми казали, потребує регенерації. Якщо йдеться про регенерацію домашньої установки, то все просто. Вона проводиться вночі доби, коли водою ніхто не користується. А що робити, якщо виробничий процес не дозволяє робити перерву? Тоді використовуються системи TWIN. Вони постійно підстрахування один одного. Поки одна працює, друга проходить регенерацію та навпаки. Такий вид системи найкраще підходить для невеликих котелень.
Залежно від вимог до очищеної води використовуються різні марки іонообмінної смоли. Для виробництва, як правило, вимоги до води не такі жорсткі, а для домашніх умов потрібна вода питного класу. Тоді в пом'якшувачах використовується іонообмінна смола харчового класу. Під час виробництва останньої препарат проходить жорсткий медичний контроль. виокоочищена таблетована сіль
Що стосується матеріалу для регенерації, то треба сказати, що цей матеріал завжди доступний. Використовується звичайна кухонна сіль. Для пом'якшувачів використовується таблетована сіль високого ступеня очищення. Справа в тому, що сіль проникає в гранули іонообмінної смоли. І чим менше разом із сіллю туди потрапить домішок, тим ефективніше працюватиме пом'якшувач згодом.
Як пом'якшити воду – ми вже розібралися. Тепер потрібно розібратися, наскільки така вода корисна? Адже нестача кальцію в організмі призводить до крихкості кісток, а нестача магнію здатна викликати інфаркт. І відразу нагадаємо, що в наш час надзвичайно популярна проблема каменів у нирках. Адже саме магній і кальцій призводять до утворення каменів. Що цікаво, при споживанні м'якої води, де вміст магнію та кальцію мінімальний – населення не має проблем зі здоров'ям, які могли утворитися у зв'язку з недоліком магнію та кальцію. Все дуже просто. Поповнювати нестачу магнію та кальцію в організмі над продуктами. А це молочні продукти, які їдять практично кожен громадянин. А від твердої води, єдине що можна отримати - це товстий шар накипу та каміння у нирках.
Те саме можна сказати і про залізисту воду. Вплив заліза на печінку в рази перевершує наслідки безпробудного пияцтва.
Знесолена вода ідеально підходить для приготування напоїв. Тоді набагато краще розкривається смак фруктів, кави, чаю. Але знесолена вода практично не здатна вгамувати спрагу. У жарку погоду найкраще втамовує спрагу вода з солями, т.к. під час потіння ми дуже активно втрачаємо солі. Але вода з кухонною сіллю буде гіркою, а ось гідрокарбонат кальцію буде солодкуватим.
Коментарі/відгуки
Поки що немає коментарів